3 Ağustos 2013 Cumartesi

BITRAK ..... DUDOVE TATLISI (BOŞNAK TATLISI)

merhabalar sevgili blogcuk ,
yoğun ve yorgun sahibin buraları boşlamıyacağım sözünü unutmuş gibi görünse de aslında hep aklındasın ... 
ama şu ı pad den  blog yazmayı beceremeyişinden sebeple buraları notlar düşmek her defasında ertelenio ...
 eee tabi tek bahanem buda değil ... maalesef yazmaya çalıştığım laptop ın masaüstü kabloyla çalışır halleri ahmet selimin hiç durmayan çevreye zarar verir halleri biraz olsun beni haklı çıkarır cinsten ....

bu kadar dert yanma,özürden sonra taaa ramazan başında blogda yayınlıyacağıma söz verdiğim iki tarifi burda paylaşıp kaçıcam ....

 geç kaldın feyza ramazan bitti demeyin zaten öle ahım şahım aman offff tariflerde değiller :)))

tat olarak ve yapım kolaylığı bakımından bi kenarda bulunup denenesi tarzda tarifler diyelim kısaca :)))

birincisi hem çay saatlerine hemde akşam yemeklerinde yoğurtlu ara salatalar sevenler için ...ben çok sevdim ikram ettiklerimde:)


osmanlı mutfağı kursuna giden bi arkadaşımdan öğrendiğim.
 BITRAK:
malzemeler: 3 veya 4  tane yeşil kabak, 4 -5 kaşık un , az sıvıyağ, az tereyağı,yoğurt, kırmızı biber

yapılışı : 
1)kabakları minik küpler halinde doğra ve suda haşla 

2)tavada sıvıyağ ve tereyağla unu kavur 

3) haşlanmış, süzülmüş kabakları una ekle ve ezerek kavur 

4)yoğurdu epeyce çırparak servis tabağına alınmış kabak un karışımının üzerine dök

5)sıvıyağı kızdırıp kırmızı biberle hazırladığın sosu yoğurdun üzerinde gezdir..

bakmayın böle 5 madde halinde yazdığıma gerçekten pratik :) bide unutmadan tuzu eklemeyi de unutmayın :))
                                   *** *** *** 
   Diğer tarifimizde bizim şekerpare tatlımızın biraz değiştirilip Boşnaklar tarafından yapılan hali ...
görüntü olarak çok güzel olmasa da lezzet olarak ben çok beğendim ....yapılışları Boşnaklar arasında da farklılıklar gösterebiliyo.. ilk yediğimde ki tarifte irmik vardı fakat ikinci yediğim tarifte tat olarak irmik hissi olsada içerisinde yoktu. 

DUDOVE : 
malzemeler : 1 yemek kaşığı katı yoğurt, 1 yumurta , 2 yemek kaşığı şeker, 1 paket kabartma tozu, 1 çay bardağı KAVRULMAMIŞ öğütülmüş fındık veya ceviz ( ben tarifi aldığım sibel ablada fındıklı yediysemde kendim cevizli yaptım ), 1 çay bardağı sıvıyağ ,aldığı kadar un 

şerbeti için : 2,5 su bardağı su ,2 su bardağı şeker

yapılışı:
1) bütün malzemeler karıştırılarak kulak memesi kıvamında biraz dağılan bir hamur elde edilir .

2) elle istenilen büyüklükte şekil verilir (şekerpare gibi yuvarlaktan ziyade elips şekiller)yağlanmış tepsiye dizilir.

3)180-200 derecede 20 dakika kadar pişirilir.( renk olarak yanmamış koyu bi renk olmalıdır)

4) ayrı biryerde şerbet malz. kaynatılır.

5) fırından çıkıp alınan servis tabağında üzerine kaynar şerbet dökülerek soğumaya bırakılır. 

not : bu verdiğim malzeme miktarınca 15 adet çıkmaktadır. ben yaparken hamur ölçüsünü iki katına çıkararak yaptım. şerbeti 2 kat yerine göz kararı arttırdım yeterli geldi ....



SEVGİLER .... HAYIRLI RAMAZANLAR 

2 yorum:

Syhn dedi ki...

ramazan ramazan yemek tarifi görünce hemen not alıyorum :) ama sonra unutsam aradan zaman geçse de günün birinde muhakkak deniyorum :)

KoKoŞ KeLeBeK dedi ki...

ımmmmmmm enfesssssssssss ellerıne emegıne saglık canım

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...